mandag 3. januar 2011

Carlie´s matpakkebrød.

Det har vært stille på Bloggen vår en stund, så nå er det er på tide og legge ut nye oppskrifter igjen.
Vi venter familieforøkelse snart, så mor sine matvaner og hva hun orker lukten av har variert litt.
Men nå har vi flere retter på vei inn så bare følg med.


Variert og rett kosthold er noe vi er opptatt av her i familien. 
Vi forsøker å lære barna om frukt og grønt osv, og sier aldri æsj eller at vi ikke liker mat vi smaker på. 
På den måten skaper vi heller ikke skepsis hos barna.

Brødmat er noe det blir mye av når man har barn som går på skole og i barnehage. 
Man spiser jo brød opptill 4 ganger om dagen av og til og da kan man fort bli lei.

Kjøpebrød er det vi foreldre ofte velger for det er enkelt, men det å bake ett brød er verken komplisert eller tidkrevende når det kommer til arbeidskraft.

Følg denne oppskriften og du vil ha et deilig ferskt brød til deg og dine hver dag, samtidig som at du har full kontroll over ingredienser og et brød fritt for E-stoffer.



Dette trenger du:

(Ønsker du å lage en Loff bruker du samme oppskrift men bytter ut havregryn og siktet rugmel med kun hvetemel)

6 dl hvetemel (ha 1 dl ekstra stående klar i tilfelle konsistensen føles klissette)
2 dl havregryn (små)
2 dl siktet rugmel
50 gr gjær
1 ts salt
4 dl vann
1 dl olje

1 stor brød form (eventuelt 2 små)

Fremgangsmåte:

Har du kjøkkenmaskin bruker du gjerne denne til eltingen. Vis ikke gjør du det på den gode gamle måten. Jeg har brukt kjøkkenmaskin på mine brød.

Ha alt melet og salt i bakebollen.
I en dl måler har du i 4 dl hudtemperert vann, 1 dl olje og rører inn gjæra til det har løst seg opp.
Hell så dette over melet mens kjøkkenmaskinen står svakt på (eller rører inn med sleiv om du ikke har maskin). 
Deigen skal være myk men ikke klissete når den er eltet godt nok. Om det fremdeles er klissete, tilsetter du litt hvetemel og jobber med deigen til den har den myke "faste" konsistensen. 
La deigen heve i bakebollen med plastfolie over på ett lunt sted -for eksempel på konfyren mens ovnen varmes opp til steking ved 200 grader,
 Når deigen har dobbel størelse (etter ca 30 min), begynner du og jobbe luften ut av deigen. 
Ta deg god tid til dette da det er ganske avgjørende for sluttresultatet. Jeg jobber med deigen i ca 6 - 10 min. 
Bank eller dytt deigen flat slik at du får ca lengen til bakeformen. Rull så deigen sammen til en tykk pølse og legg den med skjøten ned i en smurt form.
Ha litt mel på "ryggen" av deigen før du legger løst over litt plastfolie over formen. Sett den tilbake på komfyren til heving i ytligere 30 min.

Ha risten klar i stekeovnen nederst i ovnen. 

TIPS: Ha litt vann i en ildfastform helt i bunn i ovnen. Dette lager damp inne i ovnen og gir skorpen den perfekte sprøheten.

Sett så brødet i ovnen i ca 60 min.
Avkjøles på rist uten formen når brødet er ferdig.



Gjør dette på kvelden, så har du ferskt brød til frokosten dagen etter.
Lykke til.

Nich og Katrine







2 kommentarer:

Benny sa...

This looks perfect!

Check out my LIGHT and DIET LIKE cook blog if u wish!

www.beinitaly.blogspot.com

Ane sa...

Kjempe fin blogg, med masse inspirasjon! Jeg har linket til bloggen deres. Håper det er ok.

Recent Posts