søndag 14. februar 2010

Gresk Moussaka

Bildene er tatt med en Iphone 3GS




I et stille øyeblikk denne søndagen, fant vi oss selv langstrakt i sofaen, blaende mellom kanaler.
Travel Channels "Planet Food" kom på, og da var saken avgjort.

Med Iphone i hånda noterte vi hele oppskriften, og hvordan dette skulle lages.
Det hjalp også at vi kunn manglet Aubergine og Rødvin for å kunne få det til.
Jeg skal la være å utrykke min uendelige fortvilelse over at voksne mennesker ikke kan velge om de vil skaffe seg vin på en søndag, og heller fortelle at en blanding av vann, edikk og sukker gjorde susen.
Vår lokale Tyrker holder søndagsåpent, slik at Aubergine var å få tak i.

Du trenger:

Kjøttdeig (500gr)
Poteter 4 stk
Tomat 4 stk
Rødvin (helst) 2 dl
Aubergine 1 hel
Grønn Paprika 1 hel
Urter
Mel
Hvitløk 2 fed
Løk 1 hel
Olivenolje
Salt og Pepper

Slik gjorde vi:

Skrell potetene og lag skiver, de skal se ut som meget tjukke potetgull skiver.
Lag skiver av Auberginen og gni de in med mye salt! Dette fører til at Auberginen skiller ut vann og derfor trekker til seg mindre Olje under fritering. Etter en stund kan du tørke bort saltet med tørkepapir.
Del tomatene i 2, og rasp de fra insiden ut, slik at du tømmer tomaten for
innhold, og kunn kaster skallet. Finhakk en løk, og snitt en Paprika.

Hell rikelig med Olivenolje i en dyp panne eller Wok, og ha på full varme.
Hell litt Olivenolje i en annen panne, og stek løken til den er karamelisert. Når de er gylne legger du til kjøttet.
Friter Potetene i Olivenolje, men ikke så lenge at de blir gjennomstekt, det samme gjelder Auberginen og Paprikaen.
Når kjøttet ikke lenger er rosa, heller du litt Rødvin opp i panna, og legger til Tomatkjøttet som du har raspet. Smak til med Urter, salt, pepper, og det som frister fra krydder samlingen.
Vi brukte to hvitløks fed oregano, Sort Pepper, malt Nellik, 1 t-skje med Kikkoman og til og med en t-skje med Tomatpurre. La alt småkoke mens du smaker til og finner frem til en god smak.

Legg dine friterte Poteter nederst i en form, slik at de dekker hele, gjør det samme med Auberginen, så 
Strø med paprika, før du heller hele kjøttsausen over alle grønnsakene.


Ta en liten kjele og hell i 1 dl med Olivenolje, når den koker, legg i 2 spiseskjeer med Mel.
Bland fort og godt med en visp til den også begyner å boble. Hell i 2 kopper med melk, og mens du rører den til kok, legger du til en halv t-skje med salt, og like mye pepper. Like før den er klar, legg til 200 gram med ost. Vi liker Jarlsberg, men har du noe gresk eller noe annet fra Middelhavet er dette sikkert minst like godt. Ikke la osten smelte i sausen, men hell til slutt den hvite sausen over alt sammen.


Legg formen i ovnen på ca 150 grader, og la den stå i en time. Det er veldig veldig godt, og det blir enda bedre med litt brød og frisk salat ved siden av.

Smask.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Wow...
Hvordan får dere tid til å lage så mye deilig mat?
Dere er flinke:)

Recent Posts